Вино з троянд, солодкий чилі, картина кавою: У Запоріжжі "гуде" фестиваль консервації

П'ятий Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації з розмахом розпочався у Запоріжжі у суботу, 14 вересня

Вино з троянд, солодкий чилі, картина ка…

Традиційно на площі Маяковського о 10:00 відкрилося безліч торгівельних точок із різноманітними смаколиками, виставка майстрів, а також майданчики з майстер-класами.

За роки свого існування "свято закруток" перетворився на яскравий фестиваль крафтових продуктів тривалого зберігання. Серед цікавинок смачного фестивалю – крафтові сири, авторські соуси та джеми, солодка паста з чилі, вино з пелюсток чайної троянди, оцет, настояний на травах, варення з соснових шишок тощо.

Окрім запоріжців, свої смаколики на крафтовому фестивалі представляють учасники з Полтави, Харкова, Дніпра та Тернополя. У цьому році для участі зареєструвалися 80 організацій, представлених близько 250 майстрами.

На фестивалі щороку з'являються нові учасники. Наприклад, Оксана Притула з Дніпра привезла до Запоріжжя свої крафтові сири. "Я давно мріяла потрапити на цей фестиваль. Сподівалася приїхати минулого року, але, на жаль, не встигла зареєструватися. Цього року я нарешті тут і можу представити покупцям свою продукцію", – каже Оксана.

Асортимент майстрині представлений м'якими і твердими сирами, а також сирами у розсолі. Є навіть сир, який "зрів" цілий рік. "Я три роки зайнята цим виробництвом. У мене є сири з конюшиною, з волошками. Трави я збираю власноруч. У кожному рецепті я використовую часник та гімалайську сіль, що надає сирам неперевершений смак", – розповідає Оксана.

Роман та Ольга Навроцькі приїхали з Тернополя вдруге. Подружжя привезло на фестиваль джеми, варення, конфітюри та олію зі спеціями. Продукція унікальна тим, що не містить консервантів та згущувачів, усі інгредієнті – натуральні та екологічні. "Найбільший інтерес у покупців викликає мед з кульбабок. На одну банку йде 400 кульбабок, які ми збираємо у Дністровському каньйоні на півночі Тернопільської області. Окрім того, що мед дуже смачний, він ще і корисний для тих, хто має проблеми з дихальними шляхами", – каже Ольга.

Окрім дегустацій та продажу різноманітних смаколиків, мешканцям та гостям Запоріжжя пропонують взяти участь у плетінні маскувальних сіток для українських військових, а також разом намалювати велику картину за допомогою кави та вина.

Під час фестивалю триває і традиційний збір домашніх заготовок, які волонтери потім передадуть військовим. Цього року охочі допомогти шикуються у чергу і передають не лише закрутки, а ще й макарони, овочі та випічку.

За словами організатора фестивалю, голови громадської організації "Запорізький колорит" Наталі Бабенко, цього року вони очікують, що захід відвідає понад 10 тисяч гостей. "Ще до офіційного відкриття почали приходити люди. Про фестиваль вже знають далеко за межами Запоріжжя, і це робить наше місто туристично привабливим", – впевнена Бабенко.

Запоріжанка Ірина відвідує фестиваль втретє і щоразу відкриває для себе щось нове та цікаве. "Це просто чудовий захід для гурманів. Здається, що нічого нового вже не вигадають, але я щоразу відкриваю для себе нові смаки джемів та соусів, знаходжу цікаві смаколики та несподівані рецепти", – каже відвідувачка.

А ось Олена приїхала на фестиваль вперше і дуже жалкує, що не робила цього раніше. "Я чула про фестиваль консервації, але мені завжди здавалося, що це щось нудне та нецікаве. А насправді тут не лише смачно, та ще й дуже красиво. Майстри вкладають душу у свої продукти, і це відчувається. Найбільше мені сподобалися крафтові сири, в'ялені томати та мариновані сливи з виноградом. Однозначно, тепер я буду постійним гостем фестивалю", – каже дівчина.

Фестиваль домашньої консервації триватиме і у неділю, 15 вересня. А після 16:00 організатори за традицією підіб'ють перші підсумки та оголосять, скільки консервації було зібрано волонтерами.

Читайте також:

Кава та вареники-фрі: Як власна справа повертає запорізьких АТОвців до мирного життя;

Невичерпані стратегічні запаси: Як запоріжці консервують для фронту і тилу;

Потапці, тетеря, нардек: Як запорізький шеф-кухар актуалізує старовинну козацьку кухню;

Як запоріжанка опанувала виготовлення елітного блакитного сиру на власній кухні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Запоріжжя

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook