Великодній кошик у Запоріжжі: Що символізують "правильні" продукти та скільки коштують

Ціна навіть за найдешевший великодній набір у Запоріжжі цьогоріч на 22% вища за торішню

Журналіст регіональної редакції Depo.Запоріжжя
Великодній кошик у Запоріжжі: Що символі…

Збирання великоднього кошику приємний, хоча й клопіткий процес. Людина, яка виплекана в християнській традиції, не потребує пояснень, які продукти варто нести на Великдень до церкви. Та і взагалі, матеріальні втілення головного християнського свята для воцерковлених людей не головне, їхній Великдень, насамперед, відбувається у душі. Однак, для величезної частини запоріжців Пасха – одне з небагатьох, якщо не єдине свято, коли вони йдуть до церкви, сприймаючи це, насамперед, як данину традиції. Тут немає, чого соромитися, адже на дворі XXI сторіччя, технологічне, мультикультурне, стрімке і незабобонне. Для тих, хто хоче зібрати "правильний кошик" Depo.Запоріжжя розповідає, які продукти в нього можна покласти, що вони символізують, скільки нині коштують та які пасхальні заборони існують.

Паска

Паска

Християні східного обряду, яким дозволяв стан здоров’я постилися майже сім тижнів (умовна тривалість посту 40 днів – це відсилка до 40 днів, які, згідно з біблейською легендою, у спразі та голоді перебував у пустелі Христос перед тим, як почати служити людям). Із Великодня можна вживати скоромну їжу – м'ясо, яйця та набіл (молочні продукти), саме їх і несуть освячувати до церков. Але головний атрибут – пасхальний хліб: паска чи кекс.

Тож першою кладемо у кошик паску. Вона символізує Небесне царство і Воскресіння. Процес приготування паски – сакральний, у чистенькій кухні, з молитвою та добрим думками. Готують паску, зазвичай, у страсний четвер. Без гарних думок паска теж вийде, якщо продукти якісні і дотримана технологія. Але варто знати, що дріжджове тісто, яке зазвичай використовують для приготування паски, не любить зайвих струсів і протягів (гуркоту, крику, метушіння), тому у приготуванні великоднього хліба в доброму гуморі є певний сенс  

На щастя, паску можна купити. Вони уже з’явилися на полицях у супермаркетах, магазинах, навіть кіосках Запоріжжя. Ціна за 100 грамів паски коливається від 11 до 15 гривень. Наприклад, продукція під назвою "Куліч Великодній" вагою 700 грамів коштує 82,1 грн, кекс "Домашня паска" вагою 450 грамів – 61,9 грн, кекс "Пасхальний" вагою півкілограма – 102,9 грн, маленькі "Паски домашні" (вагою від 150 до 250 грамів) – від 10 грн за 100 грамів.

Паска

Торік магазинна паска коштувала в середньому від 8 до 12 грн за 100 грамів.

Набіл

Сир

У великодній кошик також варто покласти молочні та кисломолочні продукти: власне молоко, твердий чи м’який сир. Вони символізують турботу матері про дитину, нашу людську природу, окрім того набіл з давніх-давен був жертвою, яку приносили до храмів.   

М’який сир (з якого до того ж  роблять сирну паску) коштує в Запоріжжі від 20 до 75 гривень за півкілограма. Торік – від 16 до 40 гривень.   

Яйця

Яйця

Ще одним із головних символів Великодня є яйце, яке уособлює відродження, нове життя. У великодній кошик кладуть варені яйця, крашанки і писанки. Круто варені яйця – сумнівний смаколик, тож геть не обов’язково фарбувати їх десятками. Для подарунків чи творчості з дітьми, краще використати пап’є-маше, порожню шкарлупу, дерев’яні заготовки тощо. Однак традиційного великоднього меню без яєць не буває, адже вони ще йдуть у тісто для домашньої паски.

Нині яйця у Запоріжжі коштують від 31 до 40 за десяток. Торік – 12-15 грн. 

М'ясо

Ковбаса

Продукти з м'яса також вважаються обов’язковими у великодньому кошику, це може бути шинка, буженина, ковбаса. М’ясне є символом жертовного ягняти.

Ковбаса типу краківської коштує в Запоріжжі 80-90 гривень за кілограм, домашня – від 150 до 300 грн, буженина – від 150 до 450 грн. Дешевше самим запекти ошийок – 130-150 грн за кілограм. Торік свіжа свинина була помітно дешевшою – від 90 до 110 грн за кілограм, ковбаси були дешевшими десь на 10%.

Хрін із сіллю

Хрін

У кошик на Великдень варто покласти коріння хрону, яке символізує міцну віру, незламний дух. До того ж хрін покращує травні процеси, тож точно не буде зайвим на великодньому столі. Знайти не оброблене коріння хрону кореспондентам Depo.Запоріжжя у продажу не вдалося. Консервованого ж хріну та соусів із ним на полицях магазинів достатньо: хрін з буряком, хрін із лимоном, гострий, не надто гострий – ціна за упаковку чи баночку вагою 130-150 грамів – від 12 грн. Ціни на нього за рік майже не змінилися.

Не зайвою буде у великодньому кошику сіль – стародавній символ достатку і багатства, окрім того вона є уособленням зв'язку Бога і людей. Освяченою сіллю з кошику варто посолити страви, які подаються на святковий стіл.

Взагалі ж у кошик на Великдень можна покласти безліч інших продуктів: від овочів та пиріжків до крупи й олії.

Ніяких ножів і кров’янки 

Однак є і те, чого не можна нести в церков на паску. У першу чергу йдеться про спиртні напої. Під час молитви в переліку дозволених продуктів на освячення алкоголь не згадується, зокрема і вино. Однак, панотці освятять кошик із пляшкою кагору, тож той, хто вважає, що його варто додати до святкового набору, може собі в цьому не відмовляти. Пляшка кагору у Запоріжжі коштує в середньому 58-68 гривень, але є по 160 гривень і вище. За останній рік ціни на кагор не піднялися, подекуди він навіть подешевшав.  

У деяких людей є забобон, що різати освячені на Великдень продукти потрібно особливим ножем, який також треба нести до церкви у кошику. Це неправда, ніж до церкви носити не треба.

Також не можна в якості м'ясної страви класти у кошик кров'яну ковбасу.

Освячені на Великдень продукти не можна викидати, якщо поклали у кошик зайвого – краще роздати. Допускати, аби освячені продукти зіпсувалися, також не можна.

Запорізький великодній цінник

Кошики з великодніми прикрасами

Рахуємо вартість скромного великоднього запорізького кошика:

  • Півкілограмова паска – мінімум 55 гривень / торік – 40 грн

  • Півкілограма м’якого сиру – мінімум 20 гривень / торік  – 8 грн

  • Кільце домашньої ковбаски (400 грамів) – мінімум 60 гривень / торік 54 гри

  • Писанки (три штуки) – близько 10 гривень/ торік – близько 4 грн

  • Пляшка кагору – 58 гривень / торік – 58 грн

  • Хрін і сіль – 12 гривень / торік – 12 грн

  • Разом: 215 гривень / торік – 176 грн.

Тобто, вартість пасхального набору за рік зросла на понад 22%.

Читайте також

Інструкція для новачків: Як приготувати смачну паску за 20 кроків

Купувати чи пекти: Скільки коштуватимуть запоріжцям великодні паски

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme