Інструкція для новачків: Як приготувати смачну паску за 20 кроків

Двадцять дуже простих кроків приготування головного блюда великоднього столу для новачків

Інструкція для новачків: Як приготувати…

У наш час придбати паску на Великдень набагато простіше, ніж зробити її самому. Але для тих, хто вирішив спробувати зробити невід'ємний святковий атрибут самостійно, портал Depo.Запоріжжя підготував зрозумілу покрокову інструкцію з виготовлення пасок. Рецепт навряд чи здивує досвідчених господарок, але буде корисний новачкам у цій справі. 

Отже, для 10-12 пасок треба взяти наступні продукти:

  1. Яйця – 10 штук

  2. Молоко – півлітра

  3. Масло вершкове або маргарин – 250 г

  4. Цукор – 0,5 кг

  5. Сметана – півстакана

  6. Олія соняшникова – півстакана

  7. Борошно – 1 кг

  8. Дріжджі сухі – 2 столові ложки

  9. Ванільний цукор – 5 г

  10. Готова глазур та посипка (за бажанням)

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 1

Борошно просіюємо. Змішуємо борошно та дріжджі. Трохи борошна можна лишити - й потім додавати його на кожному етапі замішування тіста, аби воно не липло до рук. Туди ж додаємо ванільний цукор.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 2

Розбиваємо яйця, відокремлюємо жовтки від білків, виливаємо в окремі тарілки. 

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 3

Тепле (але не гаряче!) молоко вливаємо у суміш борошна та дріжджів та перемішуємо.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Ми отримали тісто, до якого будемо поетапно додавати різні складові. 

Важливо: після додавання у тісто кожного нового інгредієнту його треба знову ретельно перемішати.

Крок 4

За допомогою міксеру або блендеру збиваємо яєчні жовтки з половиною цукру до однорідної маси, вливаємо у тісто. 

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 5

Масло треба розтопити на маленькому вогні або водяній бані. Воно має бути теплим, але не кипіти. 

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 6 

Яєчні білки збиваємо та додаємо до тіста.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 7 

Розмішуємо сметану з половиною цукру, додаємо до тіста.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 8

Заливаємо до тіста соняшникову олію (лишити одну столову ложку).

Крок 9 

Іноді у тісто додають родзинки, але, на думку нашої господині, цього краще не робити - роздинки "садять" тісто.

Крок 10 

Ще раз вимішуємо тісто, кладемо у велику ємність (у кілька разів більшу за первісний обсяг тіста). 

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 11 

Бажано намазати тісто залишками олії, аби воно не підсохло. 

Крок 12 

Лишаємо тісто у теплому місці мінімум на 2 години. Серед способів створення теплого місця – загортання ємності у ковдру або встановлення її на іншу ємність із гарячою водою.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 13 

Поки тісто підходить, вмикаємо духовку. Ставити форми з пасками треба в добре розігріту пічку.

Крок 14 

Якщо ви використовуєте не одноразові (паперові), а металеві форми, треба вирізати з пергаментного паперу коло такого ж діаметру, як і форма, і покласти його на дно. 

Крок 15 

Заливаємо тісто у форми приблизно на одну третину.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 16 

Ставимо в духовку. Пекти приблизно півтори години при температурі 180-220 градусів. Першу годину духовку краще не відкривати - тісто може "сісти".

Крок 17 

Дістаємо форми з готовими пасками.

Крок 18 

Акуратно витягуємо паски з форм. Паперову можна просто обірвати, металеву краще взяти та трохи потрусити. Якщо паска не витягується, можна відділити тісто від стінки форми ножем.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Крок 19 

Готуємо глазур. Можна приготувати лише з натуральних продуктів: збити яєчний білок з цукром. Але така глазур може вийти занадто рідкою, тому краще збивати білок з готовим порошком, який продається в магазинах. 

Крок 20 

Чекаємо, коли глазур трошки затвердіє, і посипаємо кондитерською посипкою.

Як приготувати паску: 20 простих кроків

Паски печуть за кілька днів до Великодня – на Страсному тижні. Згідно із канонами церкви, випікання пасок дозволяється в середу і четвер. Більшість віруючих вважають за краще готувати випічку в Чистий четвер, тобто 16 квітня. Якщо з якихось причин господиня не встигла спекти паску вчасно, зробити це можна в суботу, 18 квітня.   

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Запоріжжя

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"