Ніч імені Олів'є: У Запоріжжі традиціоналісти і новатори розповіли про новорічне меню

Ще у листопаді більшість запоріжців визначилася, як і з ким святкуватимуть Новий рік та що готуватимуть до святкового столу 

Ніч імені Олів'є: У Запоріжжі тради…

Можна скільки завгодно вдавати, що Новорічна ніч – лише одна з інших 365 чи 366. Однак факти кажуть про інше: українці ретельно і заздалегідь готуються до свята. Головні питання: де і з ким зустрічати та що поставити на стіл. Як і раніше, новорічній ночі можна присвоїти ім'я Люсьєна Олів'є, адже його кулінарний винахід, нехай й дуже сильно перероблений, посідає почесне місце у святковому меню. Утім, в популярного салату з кожним роком стає все більше конкурентів. Зважуючи на міні-опитування, проведене Depo.Запоріжжя, цьогоріч олів'є мають потіснити різноманітні варіації з куркою. Що ще готуватимуть до Нового року та чи так важливе класичне святкове застілля, розповідають запоріжці.

Катерина Доценко, викладачка університету: Кожного року спрощує святкове меню

– Якщо чесно, то я не люблю Новий рік взагалі: різне було у цей день і вже не сприймається він як свято. У родині – діти (у Катерини троє дітей у віці від двох до восьми років, – Ред.), тож святкувати будемо вдома, із ними. Завжди хотіли вибратись кудись на Новий рік, але з такими малими дітьми це ще важко. Що стосується меню, воно за останні роки змінилось у бік спрощення. Раніше готували дуже багато всього, але зараз я розумію, що шлунок все просто не сприймає. Обмежимося парою салатиків, наприклад, Цезар або Калігула, сиром, ковбасою, оливками, ігристим вином… На цей Новий рік буду ще наполеон готувати – обіцяла малечі.

Аліна Новгородцева, редакторка запорізького сайту: Кавуни

– Вперше за багато років чекаю на Новий рік. Святкування у класичному сенсі не буде – ніякого готування десятків страв, нічого такого. На Новий рік ми з хлопцем хочемо на Гілі Траванган – це найбільший з трьох крихітних островів в декількох годинах їзди на швидкісному човні з Балі (Аліна вже кілька місяців мешкає на Балі, керуючи сайтом звідти, – Ред.). Там навіть в новорічні свята, якщо забронювати за пару місяців, то можна орендувати житло за 15-30 доларів за добу. "Ні" – транспорту: тільки велосипеди і електроскутери. Плану, як такого, немає. Будемо імпровізувати. Гуляти, їсти кавуни, хіба що пару пляшок спиртного прихопимо.

Артем Халепа, шеф-кухар, автор кулінарного блогу Al Dente: Пюре, олів'є, "шуба"

– Чомусь всі думають, що кухарі або готують дома все, або не готують нічого. Я взагалі вдома готувати люблю, але на свята всім завжди хочеться на когось "повісити" готування, і я не включення. Утім, все одно заходжу на кухню та починаю виправляти: щось помішаю, щось посолю, кохану мою це завжди бісить. Новий рік збираємося зустрічати в колі друзів. Нічого особливого готувати не будемо. Стіл, як у всіх: пюре, олів'є,"шуба" і бутерброди зі шпротами - моє усе.

Слава Чиженок, фотограф, журналіст: Можливо, приготує курку в імбирно-апельсиновій глазурі

З року в рік мало що змінюється: збираємось компанією за столом. З салатів готуємо "новорічну класику": із крабових паличок та олів'є. Може ще оселедець під шубою, але цього року навряд чи він буде – забагато з цим салатом треба возитися. До "класичного" новорічного столу також входять пюре та курка, але ми спростили все і запікаємо картоплю з м'ясом, так зручніше. Можливо, приготую ще курку в імбирно-апельсиновій глазурі. Звісно, на столі є м'ясні та сирні нарізки, фрукти, напої. У сумі скидаємося гривень по 500 з людини на все.

Мілана Костенко, копірайтер: Танці та розваги

– Я святкуватиму Новий рік із друзями у розважальному закладі, заздалегідь забронювала місце. Це вже не перший раз – так набагато зручніше, не треба думати про їжу, про розваги. Коли святкуєш вдома, то часто це перетворюється просто на застілля. А у закладі можна потанцювати, є якась програма. До того ж, ти не втомлюєшся від приготування їжі. Бюджет не сильно відрізняється: святкуючи Новий рік вдома, я витрачала приблизно стільки ж грошей.

Роман Мазурик, прокурор: Сири та віно

– Про сталі новорічні традиції не йдеться, бо кожний Новий рік в мене виходить різним. Однак завжди зустрічаю разом з близькими та друзями. У цьому році дуже хочеться у Карпати – був там лише у теплі пори року. Стосовно їжі, важко поки сказати. Точно будуть салати, фрукти, сири та ігристе вино. А от важкою їжею однозначно напружувати шлунок не хочеться.

Валерія Кузьменко, підприємець: Плов із баранини та баня

– Ми хочемо святкувати великою компанією друзів на нашій дачі під Запоріжжям. У нас двоє дітей, плануємо залишити їх на бабусю, купимо тушу барана, овочі, інші продукти та алкоголь і поїдемо. З приготуванням святкових страв сильно заморочуватися не будемо: на самий Новий рік зробимо плов із бараниною у казані, кілька салатиків. Наступного дня – шашлик з баранини. Розтопимо баню і будемо відпочивати.

Катерина Майборода, журналіст: Піца чи суші

– Минулого року ми святкували компанією з п'яти людей і Новий рік, і Різдво. На Новий рік готували кілька страв – витратили багато грошей, часу та сил, а в результаті навіть не все доїли. На Різдво вирішили не паритися та просто замовити піцу. Це було найкращим рішенням, адже їжа – це просто їжа, а головне – час, який ви проводите разом із друзями та близькими. До того ж, це вийшло набагато дешевше. Замовляли за добу до свята, бо у служб велике навантаження в цей час. Цього року ми ще не вирішували, де і з ким святкуватимемо, але впевнені в одному: вбиватися весь день заради столу ми не будемо. Скористаємося доставкою піци чи суші, зробимо пару салатів, які всі люблять і точно з'їдять, максимум – пюрешку з м'ясом, і будемо насолоджуватися компанією.

Олеся Мельниченко, військовослужбовець Нацгвардії: Курка, запечена у горіхово-чесночному соусі

– Святкувати Новий рік у цьому році будемо вдвох із чоловіком, але можна сказати, що вже утрьох – я чекаю на малюка. Вирішили влаштувати романтичну вечерю і нікуди не ходити, побути вдома. Із меню майже визначились: тарталетки з червоною рибою та ікрою, салат із куркою та ананасами, салат з відварною яловичиною та оригінальний рецепт – курка запечена під горіхово-чесночним соусом. Рецепт останньої знайшла в Інтернеті та вирішила порадувати чоловіка незвичним смаком. Не орієнтувалися на традиційні новорічні страви, обрали просто найулюбленіше з улюблених продуктів. Готувати буду сама. Бюджет такої вечері приблизно півтори тисячі гривень з напоями.

Єлизавета Любогощинська, фахівець із handmade: Багато простої їжі

– Ідеальний рецепт Нового року – невелика компанія, наче з батьками. Меню – здоровезна запечена курка, з якимось мандаринами всередині, дуже багато олів'є, дуже багато нарізок ковбаси та сиру. Салат цезар, бо це наш сімейний фірмовий рецепт. Зараз дуже хочеться чогось простого, тому я буду намагатись сильно спростити приготування. Аби відпочити, я не бачу необхідності готувати багато їжі. Все одно на вечірці ми з друзями їмо лише перші півгодини, а потім все це відходить на задній план. Тож максимально просто, але багато і смачні напої.

Дарія Момот, маркетолог: Друзі і природа

– Я просто подзвонила друзям, які "на колесах", і запропонувала зустріти Новий рік у лісі. Чекала, що вони скажуть, що я з глузду з'їхала, але ні, нічого такого, вони погодились. Я і сама не очікувала. Нас четверо – четверо дорослих та двоє дітей по шість років. Купили гірлянди на батарейках, щоб створити атмосферу свята, їх можна накинути на дерева, щоб вогники були не лише у багатті. З собою візьмемо покривала та скатертину. Це має бути весело, а ще й дуже бюджетно у порівнянні із будь-якими іншими варіантами.

Читайте також:

Останні штрихи: Як зробити "швидкі" новорічні прикраси власноруч;

Вічна передноворічна суперечка: Які ялинки обирають запоріжці;

У полоні терористів та на кухні в розбійника: Як запоріжці надзвичайно зустрічали Новий рік.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme