Врятувала від цинги і подарувала всесвітню славу: Як черешня стала символом Мелітополя

На Мелітопольщині вирощують десятки сортів черешні, але їхніх назв не побачиш на цінниках та майже не почуєш у вигуках продавців на ринку. Бо бренд лише один – географічний: мелітопольська черешня

Врятувала від цинги і подарувала всесвіт…

Велика, глянцева, неймовірно солодка. Якщо куплена на ринку в Києві, Харкові, Сумах чи Чернігові черешня виявилася дуже смачною та припала до душі, з 99%-ю імовірністю ягода – мелітопольська.

Край славиться особливим смаком черешні, її тут вирощують у промислових масштабах. Солодка ягода – візитівка Мелітопольщини і всієї Запорізької області. На сьогодні у Мелітополі налічується 1200 гектарів черешневих садів. У списку сортів, дозволених для вирощування в Україні, 44 (а це майже 90%) - різновиди, селекціоновані у Мелітополі.

Як серед пустелі виросли черешневі сади

Ще якихось півтра сторіччя тому ані черешневих дерев, ані, власне, черешні на Мелітопольщині, за словами наукового працівника мелітопольської дослідної станції Наталії Пчолкіної, не було. "Це був зовсім необжитий район, куди нерідко засилали громадян, думки яких не збігались з царською політикою. Край охрестили "пустелею" за жахливі умови для життя: спекотне літо та холодна зима, степ, пил, чимало піщаних грунтів, на яких нічого не росте", - розповідає Пчолкіна.

Усе змінилось з приїздом сюди земського лікаря Андрія Корвацького, який почав розвивати у краї садівництво. Робив він це з абсолютно практичною лікарською метою – через брак вітамінів у населення був постійний авітаміноз, нерідко доходило навіть до цинги. Тож фрукти були життєво необхідні.

У своїй справі Корвацький був не один – його сусід, фермер Луі Філібер, хоч і займався вирощуванням овець, але також цікавився садівництвом. З робочих поїздок Європою він провозив різноманітні фруктові саджанці, серед яких, одного разу, і черешневі.

Дерева добре прижились – виявилось, що мелітопольські землі ідеальні для вирощування цієї ягоди. Як пізніше дізнались вчені, ще у далекі часи льодовикового періоду, у цьому краї сформувався унікальний ґрунт: під шаром землі та піску лежить гумус, який створює чудові умови для росту фруктових дерев. Такий ґрунт добре пропускає воду і дозволяє черешні отримувати вдосталь тепла, в результаті чого мелітопольська ягода має ні з чим незрівнянний смак.

Андрій Корвацький продовжував вирощувати черешню у власному саду і залюбки дарував саджанці містянам. Буквально за декілька років фруктові дерева виросли скрізь, перетворивши колишню пустелю на черешневі сади.

Розвиток "ягідної" промисловості

Ягода була настільки смачною і стала такою популярною, що її почали продавати у Європу. Магазин "Мелітопольська черешня" відкрився навіть у Парижі – туди плоди возили у бочках зі спеціальним розчином.

Згодом справу Корвацького та Філібера продовжили вчені з мелітопольської дослідної станції імені Михайла Сидоренка. Саме тут садовод Михайло Оратовський вивів перший сорт мелітопольської черешні. Вже у 1930 роках черешню у Мелітополі стали вирощувати у промислових масштабах.

На сьогодні виведено понад 100 сортів. З них 44 вже включені до Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні, а ще 21 проходить перевірку.

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Олександра Ясинецького, мелітопольську черешню сьогодні експортують у Бельгію, Німеччину та навіть до Китаю.

Черешня - візитівка Мелітопольського краю

Не дивно, що черешня стала справжньою візитівкою Мелітополя. У 2003 році вона з'явилась на офіційному гербі міста.

Дуже скоро, 15 червня, у місті проведуть традиційний щорічний фестиваль "Черешньово". Під час цього свята у Мелітополі відбувається "парад черешні", конкурс костюмів, а також обирають черешневу принцесу. Протягом всього свята варять черешневе варення, яке разом з морозивом роздають містянам.

З 2005 року у місті стоїть пам'ятник Андрію Корвацькому, який фактично перетворив пустелю на повний мальовничих садів край. Міська влада планує встановити пам'ятник, власне, подвижнику та солодкій ягідці – зараз тривають обговорення проекту. Імена лікаря Корвацького та садовода Оратовського увічнені у назві мелітопольстких вулиць. Це було зроблено під час "декомунізації", хоча, звісно, мало бути зроблено давно.

Сезон черешні розпочато

У 2018 році черешневий урожай не дивує – лише декілька сортів показали вищий показник, ніж зазвичай. "Ранні сорти навіть постраждали від спеки. Період достигання скоротився, плоди майже на два тижні раніше дозріли. Саме тому вони дрібніші, ніж зазвичай", - розповідає Олександр Ясинецький.

Черешня з різних районів області вже з'явилась на запорізьких ринках та магазинах. Сезон тільки розпочався, але вибір величезний – покупцям пропонують численні сорти. В середньому, кілограм черешні коштує близько 20 гривень. На жаль, саме мелітопольської небагато - її активніше продають у Києві, і вона, на жаль, найдорожча.

Кулінарам на замітку: черешневі смаколики

З черешні часто готують десерти. Портал Depo.Запоріжжя порився у кулінарних "книгах" і знайшов два неперевершені рецепти.

Черешневий тарт.

Рецепт доволі простий, для нього потрібні наступні продукти:

  • Масло вершкове - 80 г
  • Яйце - 3 шт.
  • Цукор - 25 г
  • Борошно - 150 г
  • Черешня свіжа - 200 г
  • Сметана (20% жирності) - 250 г
  • Крохмаль (картопляний) - 60 г
  • Цукор - 100 г
  • Цукор ванільний - 10 г
  1. Спочатку треба зробити тісто. Борошно, цукор і порізане шматочками масло треба перетерти до утворення крихти.
  2. Потім у тісто додається одне яйце. Отриману масу перемішати до однорідності.
  3. Тісто викласти у форму майбутнього тарту та прибрати до холодильнику.
  4. Тепер – начинка. Треба змішати сметану, цукор, два яйця, крохмаль та ванільний цукор до однорідної маси.
  5. Приготуйте черешню – помийте, дістаньте кісточки.
  6. У форму з тістом залийте начинку, викладіть ягоди.
  7. Тепер ставимо тарт у духовку, розігріту до 180 градусів. Випікати близько 30 хвилин, поки начинка не затвердіє.
  8. Подавати тарт на стіл краще охолодженим – так він краще смакує і тримає форму.

Соус з черешні

Це більш екзотичний рецепт. Він чудово доповнить не лише десерти, а й страви з червоного м'яса. Для соусу знадобляться такі продукти:

  • Черешня червона - 500 г
  • Цукор тростинний - 100 г
  • Гвоздика - 3-4 бутони
  • Лимон - 75 г
  • Оцет бальзамічний - 15 мл
  • Кориця - 2 палички
  • Вода холодна - 130 мл
  1. Спершу треба підготувати черешню – помити її, прибрати кісточки та гілочки. Робити це треба обережно, щоб не втратили сік.
  2. У холодну воду додати тростинний цукор, спеції, лимонний сік та цедру. Поставити на вогонь.
  3. Основу для соусу треба варити близько трьох хвилин, потім зменшити вогонь.
  4. Після цього треба додати черешню і продовжити варити соус на слабкому вогні, знімаючи пінку.
  5. Коли соус готовий, з нього треба дістати корицю а гвоздику і охолодити. Тепер його можна подавати на стіл!

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme