Варення з кабачків та 300-річні рецепти: Запоріжжя втретє зібрало фанатів консервації (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Третій всеукраїнський фестиваль консервації розпочався у Запоріжжі сьогодні, 16 вересня

Depo.
16 вересня 2017 21:08
ФОТО: depo.ua

Про це повідомляє Depo.Запоріжжя.

Започаткований у 2015 році місцевими волонтерами захід набув всеукраїнського масштабу та поступово стає ще однією "фішкою" Запоріжжя.

На площі Маяковського смаколики власного виробництва представили десятки господинь із Запоріжжя, області та інших регіонів. А сотні містян завітали скуштувати та придбати солодку, солону і гостреньку продукцію.

Один з найпопулярніших товарів фестивалю - варення. Виробники переважно відходять від традиційного набору "малина-вишня-абрикос" та намагаються привабити покупця несподіваними поєднаннями смаків. Кабачок з апельсином, ревінь з бананом, волоські горіхи - у сміливості та винахідливості авторам не відмовиш.

Тетяна з Києва на запорізькому фестивалі вже вдруге. Серед її фірмових рецептів - лимонно-імбірний джем із перцем чілі та варення з кульбабок та лимону.

Чимало різних видів варення та джемів пепробував американець Сем із Техасу. Врешті решт зупинився на звичному для нас поєднанні - взяв баночку вишнево-черешневого.

А от виробники консервованих овочей фантазували ще й з формою товару.

В'ялені помідори

Маринований виноград

Традиція фестивалю - збір консервації для бійців АТО. Тільки за перший день запоріжці привезли для захисників стільки банок, що волонтери втомилися від одного тільки підрахунку та зважування. Орієнтовна кількість наданих харчів - понад 400 кілограмів.

Не обійшлося й без добре відомих містянам "волонтерських вареників", кошти з яких ідуть на допомогу воїнам.

Шинкування капусти на закваску - теж для захисників. Торік тут був поставлений рекорд за кількістю капусти. Цього разу "родзинкою" став "зірковий шинкувальник" - співак Анатолій Сердюк, який також виступив для відвідувачів фесту.

Безумовним "хітом" стали домашні сири від вже знайомої нам Наталії.

"Дванадцять кілограмів напівтвердого, 40 банок маринованої фети, по три кілограми крем-сиру, булету та винного - все це розібрали за 4-5 годин", - каже виробниця.

Не зникала черга й біля прилавку Олени Щербань, яка приїхала з Опішні Полтавської області. Жінка професійно досліджує українські традиції, зокрема кулінарні, готує докторську дисертацію з історії. Крім того, в Олени є власна садиба "Лялина світлиця", де вона проводить гастрономічний фестиваль "Борщик у глиняному горщику". На запорізькому фесті вона готувала качану кашу - старовинну страву (рецепту мінімум 300 років), що поширена лише у двох районах Полтавщини.

"Назва пішла від технології приготування - бо цю кашу качають. Я беру пшоно, змочую його збитим яйцем, додаю борошно, і багато разів качаю. На приготування однієї порції в мене йде години три. І ще години півтори її треба готувати. Каша дорога, бо дуже складна в приготуванні. На 100 грамів пшона треба десяток яєць та кілограми два борошна. Готується вона на бульйоні з півня. У давнину її робили тільки на весілля", - розповіла Олена.

Зварити кашу прямо на фестивалі в опішнянської гості не вийшло - не було можливості розвести на землі вогнище. Тому вона продавала її сирою, пояснюючи покупцям, як готувати.

Лише їжею фестиваль не обмежився - тут можна було знайти безліч майстер-класів, квестів та інших розваг.

Як розповіла організаторка заходу Наталія Бабенко, цього року серед всіх покупців проводиться лотерея. На кожному товарі - наліпка з номером. Ведуча витягає з лототрону "щасливі" номери, і покупці таким чином виграють призи. У неділю о 16-ї має відбутися розіграш головного призу - туру до Європи (однієї з країн на вибір переможця).

Нагадаємо, торік портал Depo.Запоріжжя публікував ТОП-5 рецептів фестивалю консервації.

Більше про життя в Запоріжжі та області читайте на Depo.Запоріжжя