Юшка, шкварки і курячі крильця: Як Запоріжжя смачними рекордами дивувало

Запорізьки кухарі люблять багато і смачно готувати, а жителі міста охочі попоїсти. Поки містяни ласують смаколиками, представники Книги рекордів України фіксують нові кулінарні досягнення

Юшка, шкварки і курячі крильця: Як Запор…

Портал Depo.Запоріжжя вирішив скласти рейтинг "смачних" рекордів, які вдалося встановити жителям Запоріжжя за останні роки.

1700 літрів справжнього козацького капусняку

В Енергодарі Запорізької області кухарі місцевих дитсадків і шкіл зварили 1500 літрів козацького капусняку в одній каструлі 18 жовтня 2010 року. Для приготування рекордного капусняку потрібна була каструля, місткістю 1,7 тисяч літрів. У процесі приготування самого капусняку одночасно брали участь 35 кухарів з енергодарських дитсадків і шкіл, які використовували для приготування страви 380 кг картоплі, 460 кг квашеної капусти, 107 кг моркви, 43 кг пшона, 110 кг кореня петрушки, 110 кг цибулі, 70 кг - сала свинячого і 260 кг свинячих. 4300 порцій були з'їдені за годину.

Стометрова домашня ковбаса вагою в сто кілограм

Найдовшу домашню ковбасу приготували на Покровському ярмарку в Запоріжжі 6 жовтня 2012 року. Тоді ковбаса майже в два рази перевершила попередній рекорд. Її довжина становила 100 метрів, вага 100 кг. Всього готову ковбасу розділили на дві тисячі порцій. Найскладнішим в приготуванні ковбаси виявився її переворот. Готували її на величезному колі, який нагадував решітку для гриля. Перевертали ковбасу близько восьми чоловік.

Шість гігантських самоварів на одній площі

Жителі Запоріжжі полюбляють не тільки смачно їсти, а ще й багато пити чаю. Саме тому 1 березня 2014 року на центральну площу Запоріжжя привезли найбільшу кількість величезних самоварів. Тоді на рекорд претендували тільки самовари-гіганти об'ємом понад 100 літрів. Таких велетнів на запорізькому Майдані виявилося шість штук: самовар "Київ" (300л), самовар "Донецьк" (300 л), самовар "Соборний" (300 л), самовар "Соборний" (295 л), самовар "Соборний" (200л ), самовар "Руський Пар" (100 л). Це був єдиний день, коли ці самовари експонувалися все разом. На наступний день всі вони роз'їхалися до місць нового призначення - в Київ, Харків, Дніпропетровськ, Донецьк. А в Запоріжжі залишився 300-літровий самовар-ветеран під символічною назвою "Соборний".

10 тисяч порцій шкварок з 275 кг сала

Шкварчанку - велику сковорідку зі шкварками - смаженим салом - приготували просто неба на каскаді фонтанів "Райдуга" у Запоріжжі 4 жовтня 2015 року. На приготування цієї традиційної української страви витратили 275 кілограмів сала. 250 кг готових шкварок вистачило на десять тисяч бутербродів.

1007 літрів рибної юшки

Традиційну козацьку юшку приготували у Запоріжжі 6 жовтня 2015 року. Тоді 10 кухарів приготували за три години 1007 літрів юшки і пригостили нею 3340 гостей. Для приготування рекордної страви кухарям знадобилося: 250 кг свіжої річкової риби (короп, товстолобик, окунь, лящ, карась, краснопірка), 30 кг домашніх птахів, 40 кг картоплі, 15 кг солодкого перцю, 15 кг помідорів, 1 кг спецій, і відро самогону. Як-то кажуть, уха без перваку - просто рибний суп.

270 кілограмів квашеної капусти для бійців АТО

Запоріжці нашаткували і заквасили 270 кілограмів капусти для бійців АТО, тим самим встановив новий всеукраїнський рекорд. Фіксування рекорду відбулося на площі Маяковського в Запоріжжі під час проведення фестивалю домашнього консервування 17 вересня 2016 року. Шаткували капусту в кілька рук студенти і викладачі місцевого кулінарного коледжу, волонтери та звичайні запоріжці. Після встановлення рекорду квашена капуста відправилася на передову – бійцям АТО.

1700 кг консервованої їжі для військових в зону АТО

Жителі Запоріжжя зібрали рекордну кількість консервованої їжі для військових, які знаходяться в зоні проведення анти-терористичної операції. Фіксування рекорду відбулося на площі Маяковського в Запоріжжі під час проведення фестивалю домашнього консервування 17-18 вересня 2016 року. Варто відзначити, що у 2015 році організатори фестивалю зібрали 750 кілограмів консервованої їжі і поставили рекорд. В 2016 році вони побили свій же рекорд, для чого запросили представників організації Рекорди України. У 2016 році запоріжцям вдалося зібрати понад 1700 кілограм консервації.

159 юних рибалки на фестивалі

Хто любить смачно попоїсти, повинен вміти, при необхідності, самостійно їжу і добувати. Тому багато хто з жителів Запоріжжя можуть рибалити з самого дитинства. 24 вересня 2016 року це довели 159 дітей, які зібралися на фестивалі "Рибальські канікули". Захід пройшов в селі Нижня Хортиця на ставку "Лагуна-2". Досягнення запорожців зафіксували представники Книги рекордів України. Нагадуємо, що в минулому році кількість учасників налічувало 84 юних рибалки.

2273 курячих крильця на пательні-гіганті

2273 курячих крильця приготували одночасно на величезній пательні під час проведення Покровського ярмарку в Запоріжжі 8 жовтня 2016 року. Сковорода-гігант, на якій смажили крильця, мала два метра діаметра і 24 сантиметра висоти. Для встановлення нового рекорду України, запорізьким кухарям знадобилося 250 кг курячих крильців, 70 літрів соусу, 30 кілограм овочів, коренеплодів, 10 кілограм зелені, часник та класичні спеції.

60-метровий бутерброд з майонезом і зеленню

Найбільший в Україні бутерброд зробили на площі Маяковського в Запоріжжі 16 жовтня 2016 року. На створення 60-метрового бутерброду пішло 135 батонів, 10 кг майонезу, близько 15 кг ковбаси, а також помідори і зелень. Пригоститися рекордною стравою могли всі бажаючі, проте організатори не встигли порізати бутерброд, тож запоріжці розхватали 135 батонів, з яких він був зроблений, упродовж однієї хвилини.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme