Рожеві оксамитові банани, маракуйя та цитрусовий "кав’яр": Де у Запоріжжі буяє вічне тропічне літо

Понад півтори сотні сортів тропічних та субтропічних рослин зростають, квітнуть та плодоносять у зимовому саду запоріжанки Тетяни Кузьмук
 

Олеся Нєдєліна
Журналіст регіональної редакції Depo.Запоріжжя
Рожеві оксамитові банани, маракуйя та ци…

Крізь яскраву зелень зимового саду, влаштованого на приватному подвір’ї на околицях Запоріжжя, просвічують усіма відтінками жовтого та гарячо-жовтого цитруси: від звичних лимонів та апельсинів до екзотичних каламондинів та кумкватів.

Є тут й інші тропічні та субтропічні рослини: ананаси, маракуйя, манго тощо.

Усі ці тропіки в Запоріжжі виростила вчителька молодших класів Тетяна Кузьмук.

Захоплення почалося з кущика каламандину – невеличкого декоративного гібрида мандарина, потім з’явилися лимони, апельсини, бергамот – він теж цитрус із зеленими, немов бородавчастими плодами.

Зрештою чоловіку Тетяни довелося будувати для неї оранжерею. Її кілька разів добудовували, бо зимовий тропічний сад ставав все більшим.

Нині на майже 100 квадратних метрах площі зростають, квітнуть і плодоносять понад півтори сотні сортів. Скільки рослин, адже деякі сорти представлені не в одному екземплярі, Тетяна підрахувати не береться. "Страшно рахувати", – посміхається садівниця.

В оранжереї Тетяна проводить мало не весь вільний час. Лише на те, аби полити "тропіки", потрібно близько двох годин.

У вдячність за турботу рослини тішать родину плодами, які набагато соковитіші, солодші, смачніші за покупні. "Лимон визріває десь дев’ять місяців, ті плоди, що везуть до України, зривають ще зеленими, обробляють етиленом, покривають тонким шаром парафіну й везуть. Відповідно, вони не набирають достатньої кількості цукру. Ми ж даємо нашим лимоном висіти, скільки потрібно, поки не визріють", – розповідає Тетяна.  

Родина уже давно не купує в магазинах лимони й лайми – зимовий сад дає достатній врожай.

З решти рослин урожай ящиками не збирають, однак на те, аби пригостити рідних та потішити смачними екзотичними фруктами друзів, його вистачає.

Саму ж Тетяну приваблює, насамперед, процес вирощування. Жінка навіть розмовляє з рослинами: деякі – хвалить, деякі – сварить. "Якщо хтось довго не цвіте, я погрожую йому секатором: не будеш цвісти, знесу тобі голову і прищеплю більш слухняний і цікавий сорт", – зі сміхом розповідає вчителька-садівниця.

Найбільш екзотичну рослину, серед тих, що зростають в її "Будиночку для цитрусів", а власне так називає Тетяна свій диво-сад, садівниця визначити не може. Нині її улюбленець – рожевий оксамитовий банан. Це – декоративна рослина з невеличкими бананчиками, дійсно, рожевого кольору у немов велюровій шкірці.

Відвідувачів же саду дивує у ньому геть усе: й соковиті манго, й кава, й небачені види цитрусових. Наприклад, пальчиковий лайм. В середині цього невеличкого зеленого плоду немов цитрусові "ікринки", вони дуже смакують до страв із морепродуктів.

Тетяна запевняє, що свій тропічний сад може влаштувати будь-хто, тим більше у Запоріжжі, де немає надто холодних зим. Балкон у багатоповерхівці чудово підійде для вирощування цитрусів. Можна обмежитися й підвіконням. Екзотику неважко виростити з насіння покупних фруктів, а потім прищепити або ж замовляти саджанці. Тетяна виписує рідкісні сорти навіть із США.

Інформацію про те, як опікуватися рослинами, неважко знайти в інтернеті. Сама Тетяна за допомогою доньки уже другий рік поспіль веде відеоблог в YouTube, де розповідає про свої здобутки та дає поради щодо вирощування екзотичних рослин. У садівниці понад 17 тисяч підписників.    

До новорічно-різдвяних свят "Будиночок для цитрусів" потішив господиню, родичів та друзів черговим смачним, соковитим, запашним врожаєм.

Фото: Depo.Запоріжжя, сторінка Тетяни Кузьмук у Facebook 

Читайте також:

Вітамінний кошик – за грошик: Які осінні дари поліпшать здоров’я і збережуть кошти;

Потапці, тетеря, нардек: Як запорізький шеф-кухар актуалізує старовинну козацьку кухню;

Невичерпані стратегічні запаси: Як запоріжці консервують для фронту і тилу;

Як запоріжанка опанувала виготовлення елітного блакитного сиру на власній кухні.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme