Вітамінний кошик – за грошик: Які сезонні продукти поліпшать здоров’я і збережуть кошти

Вживання сезонних овочів та фруктів – один з важливих принципів здорового харчування. Крім того, такі продукти завжди дешевше і продаються будь-де

Вітамінний кошик – за грошик: Які сезонн…

Будь-який сезон багатий на свої дари, українська ж осінь – найщедріша. Портал Depo.Запоріжжя разом із дієтологом-ендокринологом Світланою Безлер та кухарем Славою Чиженком підготували ТОП-5 найкорисніших сезонних продуктів, які поліпшать здоров’я і не спустошать гаманці запоріжців.

Гарбуз: Комора сезонних вітамінів

Овоч, який більше за усі інші асоціюється саме з осінню. Рецептів з гарбуза існує безліч: із нього можна готувати закуски, гарніри і навіть повноцінни страви.

Користь та вітаміни

Гарбуз восени кращий за будь-які полівітамінні препарати, адже містить у природному виді вітаміни А, С, Е, D, РР, К, групи B і рідкісний вітамін Т (карнітин), а також мінерали: фтор, магній, мідь, кальцій, цинк, марганець, фосфор, йод. Гарбузове насіння містить велику кількість цинку, майже не поступаючись у цьому устрицям.

Що готувати

Наприклад, стейк, хоч це і звучить доволі незвично. Для стейку треба нарізати очищений від насіння гарбуз на шматки товщиною близько сантиметра, натерти їх сіллю та спеціями за смаком. Додати оливкову олію і залишити гарбуз маринуватись хоча б на годину. Після цього шматки гарбуза треба обваляти у борошні або панірувальних сухарях та обсмажити на пательні по дві-три хвилини з кожного боку. Подавати гарбузовий стек можна як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Скільки коштує

Зараз у супермаркетах Запоріжжя гарбуз коштує близько 5,5 гривень за кілограм.

Броколі: Чемпіон серед корисних продуктів

Один із символів здорового життя – капуста броколі, впевнено потрапляє в усі ТОПи корисних продуктів. Є люди, яким вона не подобається, але кухарі впевнені: головне знати, як смачно приготувати.

Користь і вітаміни

Спаржева капуста одна з рекордсменів за вмістом вітамінів і мінералів. Крім того, містить 16 вільних і пов'язаних амінокислот, вісім з яких є незамінними. Броколі унікальна за вмістом сульфорану, який є онкопротектором, тобто посилює захист організму у боротьбі з раковими клітинами. Лише 150 грамів броколі на день є серйозною інвестицією у власне здоров'я.

Що готувати

Наприклад, фрітату. Для цього потрібно 100 грамів броколі, по одному солодкому луку та перцю, три яйця, вершкова та рослинна олії, спеції за смаком. Овочі потрібно нарізати та обсмажити на суміші олій декілька хвилин. Додати збиті яйця та спеції, готувати ще хвилин п’ять, поки яйця не застигнуть. Готову страву подавати згорнутою навпіл, прикрашати свіжою зеленню.

Скільки коштує

Кілограм капусти броколі коштує у Запоріжжі близько 50 гривень, ціни у різних супермаркетах можуть помітно відрізнятися.

Томати: Овочі краси та молодості

Колись помідори вважалися отруйними, широко відомий факт, що стравою з ними намагалися отруїти Джорджа Вашингтона. Тепер це – один з найбільш популярних овочів, які впевнено переходять в осіннє меню з літнього.

Користь і вітаміни

Містять масу вітамінів і мінералів, але унікальність їх полягає в наявності лікопену – найпотужнішого антиоксиданту. Крім того, у помідорах багато хрому, який сприяє якнайшвидшому насиченню, запобігає стрибкам інсуліну, що попереджає напади голоду. Хром також необхідний хворим на діабет другого типу, бо покращує чутливість тканин до інсуліну.

Що готувати

Вік у помідорів недовгий, а кращий спосіб зберегти користь та смак – зробити в’ялені томати. Для цього треба помити томати, насухо витерти і порізати на половинки або чверті (в залежності від розміру). Після цього щільно вкласти томати на застелений пергаментом деко, посипати сіллю та обов’язково цукром. Розігріти духову шафу до 220 градусів і поставити туди деко. Далі найважливіше – треба вимкнути газ, трохи відчинити дверці та йти спати. За ніч у теплі томати стануть в’яленими. Готову страву розкласти у баночки, посипати італійськими травами і насолоджуватись.

Скільки коштує

У залежності від сорту, помідори можуть мати різні ціни. Звичайні томати коштують близько 21 гривень за кілограм, а от ціна на елітні та коктейльні сорти доходить до 40 гривень.

Яблука: Десятки смаків – незмінна користь

Дешеві, корисні, ще й добре зберігаються – все це про яблука. Серед десятків сортів кожен знайде той, що буде до смаку – солодкий або кислий, соковитий або хрумкий.

Користь і вітаміни

У яблуках містяться вітаміни А, К, В, С, Е, РР, калій, кальцій, магній, йод, фосфор, натрій, марганець, залізо, цинк і пектин. Залізо, що міститься в яблуках, добре засвоюється організмом. Також в яблуках багато харчових волокон, які сприяють процесу травлення і знижують глікемічний індекс продуктів.

Крім того, ці фрукти дуже корисні для зубів і чистять наліт не гірше зубних щіток.

Що готувати

Незвичне смакове поєднання – легкий салат можна приготувати з яблук, кореню селери та моркви. Коріння потерти, яблука  порізати невеликими кубиками. Усі інгредієнти змішати, додати домашній майонез або рослинну олію. Сіль та перець – за смаком.

Скільки коштує

Сортів яблук у супермаркетах представлено десятки, ціна зазвичай близько 20 гривень за кілограм.

Капуста білокачанна: Стрункість без шкоди для здоров’я  

Капусту можна і треба їсти у будь-якому вигляді – свіжою, квашеною і тушкованою. Вона недаремно входить у стільки страв та салатів, адже смачна, корисна і, що також важливо, дешева.

Користь і вітаміни

Капуста – це суцільна клітковина, яка, крім поліпшення травлення, здатна адсорбувати зайві вуглеводи і ліпіди. Крім того, в капусті є унікальна тартронова кислота, яка допомагає в нормалізації маси тіла. Вітамінів і мінералів в капусті також міститься чимало.

Що готувати

Нетипова для Запоріжжя страва, що походить із західної України – бігос. Готувати його дуже легко. Це – тушкована капуста з копченим м’ясом. У глибокій сковороді треба обсмажити лук, моркву та копченості, за деякий час додати квашену капусту. Страву продовжувати тушкувати годину-півтори.

Скільки коштує

Кілограм капусти у супермаркеті коштує близько шести гривень.

Читайте також:

Потапці, тетеря, нардек: Як запорізький шеф-кухар актуалізує старовинну козацьку кухню;

Невичерпані стратегічні запаси: Як запоріжці консервують для фронту і тилу;

Як запоріжанка опанувала виготовлення елітного блакитного сиру на власній кухні.

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme