Митці маринадів, варення і компотів вражають Запоріжжя

У місті відбувається перший фестиваль консервації

Митці маринадів, варення і компотів враж…

На фестивалі, що відбувається у центрі Запоріжжя, представлено невичерпний перелік домашньої консервації, повідомляє з місця події кореспондент Depo.Запоріжжя.

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 1

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 2

Майстри і майстрині домашньої консервації хваляться вишуканими вареннями, маринованими овочами, зимовими салатами, різнокольоровими оцтами, чаями. Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок.

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 3

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 4

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 5

Майстриня Лариса, навіть, й не думала, що побачений в інтернеті майстер-клас з вирізання листочка з огірка відкриє нову сторінку її домашнього мистецтва. Проте тепер виготовляє саме такі, візерункові, консерви. Господиня охоче  ділиться домашніми секретами, крім оцту, каже, додає в консерви таблетку аспірина, адже овочі нарізані досить товсто, саме аспірин допомагає їм як слід законсервуватися.

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 5

Поряд розквітають вишукані букети з сирих овочів. Огірочки та кабачки перетворилися на листя, картопля стала жовтою трояндою, буряк - червоною, болгарські перці -  ліліями. С першого погляду ніхто навіть і не здогадується, що квіти несправжні. Майстриня Олена каже, що навчитися високому мистецтву художньої нарізки овочів може будь хто. Як це робиться, показує під час майстер-класу.

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 6

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 7

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 8

Колектив обласної бібліотеки бере не лише спритністю рук, а й словом. Кожна консерва має особисту красномовну назву. Тут і мариновані помідори "Бандерівські кулі", і огірки "Не пхай москальське рило", і варення зі смородини та йошти "Спокуса від Тетяни", і солодкі трояндові пелюстки "Троянда для командира". Виготовляли консерви не тільки бібліотекарі, а й читачі.

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 9

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 11

Господиня Поліна свої баночки ще й прикрашає у техніці декупаж, проте жаліється: акрилові фарби не виносять перепадів температур, так що, це "краса швидкого використання".

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 12

Вражають майстерністю на фестивалі не лише жінки. Сергій, майстер спорту з гандболу, вирішив опановувати кулінарне мистецтво заради родини. Тепер він справжня зірка запорізького коледжу технологій і дизайну, кажуть його наставниці. Для фестивалю він приготував варення з яблук та лимонів.

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 13

За словами заступника директора коледжу Марини Холодій, її вихованці не лише представили на фестивалі свої консервні вироби, а й склали рукописну збірку старовинних рецептів своїх родин.

Банки студентів коледжу прикрашені побажаннями бійцям, адже всі консерви прямо з фестивалю відправлять у зону АТО.

Немов, саме щедре українське літо посміхається відвідувачам зі скляних банок. - фото 14

Будь в курсі всіх подій Запоріжжя з Depo.Запоріжжя

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme