Для туристів і флористів: Як під Запоріжжям замість буряків з’являються лавандові галявини

Спаржа, артишоки, тепер лаванда – запорізькі фермери беруться за вирощування нішових культур

Для туристів і флористів: Як під Запоріж…

Миловидна панянка в лавандовій блузці на тлі лавандових кущів – запоріжанка Вікторія Сус-Вєрозубова. Родину Сус у місті добре знають за смачною консервацією та допомогою війську. На початку російсько-української війни вони одними з перших почали готувати концентрати гарячих страв – борщів, розсольників – для фронту.    

Багато років поспіль родина була зайнята вирощуванням овочів, потім перейшла на зернові, а нині освоює нішові, як каже Вікторія, культури. Є вже спаржа, артишоки. Тепер – лаванда. Зелено-бузкові грядки рослини, яка асоціюється із французьким Провансом та українським Кримом, зростають в селі Матвіївка під Запоріжжям.

"Лаванда замість буряків та цибулі?" – Питаємося у Вікторії. "Так, це заміна. Бо ми вирощували багато років овочі, але все більше поставала проблема з робочою силою. У нас дуже важко зараз знайти працівників, і ми не можемо платити такі зарплати, як, наприклад, у Польщі, ціни на овочі занизькі, навіть не вийдемо у собівартість. Від овочів ми відійшли, перейшли на зернові. Але це кожного року одне і те саме. Хотілося чогось нового та цікавого, – посміхається фермерка.   

Окрім любові до експериментів, до вирощування лаванди родину Сус підштовхнули кліматичні зміни. "На лаванді вибір зупинили, певною мірою, спонтанно. Зважали на те, що кліматичні умови у Запоріжжі погіршуються: опадів стає менше, температура підвищується. Тож шукали якісь нові культури", – каже Вікторія. Саме тоді Український проєкт з розвитку плодоовочівництва робив серію семінарів про нішові культури і однією з тем була лаванда.

У лаванди є кілька суттєвих переваг перед іншими культурними рослинами. По-перше, її десятими дорогами обходять-облітають шкідники. Адже лаванда – відомий та дуже популярний проти різноманітних комах засіб. "Вона, взагалі, проти молі, проти блішок. Дуже ароматна і крім бджіл ми на ній поки нікого не бачили", – сміється Вікторія. По-друге, лаванда – багаторічна рослина, якщо вона добре приживеться, то кілька років поспіль фермери не матимуть із нею завеликого клопоту. "Складність у тому, аби прижилася, а далі – прополювання, обрізання і все", – розповідає фермерка.  

Перша ділянка лаванди, яку посадила родина, була зовсім невеликою. Фермери хотіли переконатися, що рослина добре перезимує. Тепер же планують розширювати плантацію.

Утім, Вікторія наголошує: не буває легких у вирощуванні рослин. Будь-яка праця на землі – це завжди великий ризик і до кінця не передбачуваний результат. Навіть якщо культуру оминули шкідники та хвороби, це не означає, що фермери зможуть успішно продати продукцію. "Лаванда – складна рослина не через вирощування, а через подальший збут", – каже Вікторія.

    

У світі лаванду вирощують, насамперед, на олію, яка використовується у парфумерії та фармацевтиці. Але є в неї і не менш цікаві "побічні" споживчі якості. По-перше, квітучі гілочки лаванди беруть для створення букетів флористи, зокрема й запорізькі. Останнім часом в Запоріжжі цікавість квіткових крамниць до лаванди дуже зросла. "Оскільки в нас зараз лаванди ще небагато, то ми продаємо її букетами. Беруть магазини флористики. Гілочка довга, з неї можна зробити класні букети. Вони зараз користуються попитом. Беруть більше, ніж торік, рази в три точно", – каже Вікторія.

По-друге, квітуча лаванда – справжній магніт для туристів. Французам це, напевно, давно відомо, а от запоріжці тільки усвідомлюють. Однієї світлини з лавандової плантації, яку виклала у соцмережі подруга Вікторії, вистачило, аби жінку почали просити показати "маленький запорізький Прованс" та зробити тут фотосесії. Під Запоріжжям є ще одне лавандове поле, і туди вже організовано возять туристів. Тож туристичний потенціал у рослини величезний. Нині, коли обмежені у пересуванні через карантин люди почали шукати цікаві маршрути поруч із домом, стало зрозуміло: місцевий туризм має неабиякі перспективи. "Як показав цей рік, місцевий туризм розвиватиметься. Попит на те, щоб не десь далеко їхати, а подивитися щось по місцю, буде швидко зростати. Це такий туризм одного дня", – розмірковує фермерка.

Здавати лаванду на переробку родина Сус теж збирається. Тим більше, що переробляють і зелену масу, і вже висушені рослини. "Здамо на аналіз – на вихід олії. Подивимося, що воно дасть", – каже фермерка.

Переробка лаванди нині в Україні розвивається. Є невеличкі компанії, які роблять олію. Окрім того, Вікторія дізналася, що є проєкт будівництва великого заводу з переробки ефіроолійних рослин, думає, що роки зо два він запрацює.

Поки ж лавандою з "маленького запорізького Провансу" милуються друзі Вікторії та особливо наполегливі любителі фотосесій, вона є у квіткових крамницях. А ще завдяки духмяній рослині Вікторія вивела вдома усіх комах та рятує від шкідників пасіку.

Фото: Depo.Запоріжжя, Вікторія Сус-Вєрозубова

 

Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Запоріжжя.Depo

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"