Чудова сімка вітамінів і домашня консервація: Як допомогти організму пережити зиму

Взимку, коли закінчується сезон свіжих овочів, фруктів та різноманітної зелені, потрібно вводити в раціон цитрусові, злакові та молочні продукти

Чудова сімка вітамінів і домашня консерв…

Через нестачу вітамінів взимку виникає швидка стомлюваність, сонливість, сухість шкіри, висипання, головний біль, апатія і стрес. Портал Depo.Запоріжжя звернувся до фахівців, аби дізнатися, як уникнути авітамінозу, не витрачаючи зайвих грошей.  

Чудова сімка вітамінів

Переважну більшість необхідних для життя вітамінів людина отримує з їжею. Тому взимку особливо важливо збалансувати харчування. За словами запорізького дієтолога, нутріціолога (фахівця з харчування) Олександри Корнієнко, знайти потрібні продукти неважко навіть взимку, просто треба знати, на що звертати увагу. "Людський організм – це ціла машина, яка працює на особливому паливі з мінералів, вітамінів, мікро- та макроелементів. У холодну пору року ми можемо отримувати вітаміни з продуктів, головне – стежити за якістю продуктів і намагатися обирати більш екологічно чисті", – запевняє дієтолог.

Вітамін А

Допомагає загоєнню запалень і ран на шкірі, бере участь в утворенні статевих гормонів. При нестачі цього вітаміну може розвинутися "куряча сліпота", коли очі більше 20 секунд не можуть адаптуватися до зміни освітлення.

Що з'їсти взимку?  Моркву, бажано з топленим маслом, гарбуз, броколі. Не варто забувати про спеції, наприклад, паприку, карі, базилік.

Вітамін D

Сонячний вітамін, який відповідає за понад 200 реакцій організму. Синтезується він у шкірі під дією ультрафіолетових променів. У зв'язку з тим, що більшість часу взимку людина проводить в приміщеннях, вкрай важливо споживати вітамін D з їжею.

Що з'їсти взимку? Рибу, морепродукти та деякі види водоростей. У менших дозах – вершкове масло, сир і жирні молочні продукти, яєчний жовток, ікру.

Омега-3

Це сукупність поліненасичених жирних кислот – ейкозапентаенової (ЕПК) і докозагексаєнової (ДГК). Людині ці кислоти потрібні для профілактики серцево-судинних захворювань, запалень суглобів. Омега-3 покращує якість волосся і шкіри, регулює кров'яний тиск, знижує ризик виникнення тромбів, допомагає у профілактиці онкологічних захворювань. Особливо рекомендована омега вагітним – для правильного розвитку мозку майбутньої дитини і дітям в періоди інтенсивного росту і роботи мозку.

Що з'їсти взимку? Морську рибу: скумбрію, оселедець, сардину, лосось, тунець, а також волоські горіхи, лляне насіння і кунжут, лляне і кунжутне масла. У менших дозах – шпинат, броколі, кольорову капусту, квасолю.

Вітаміни групи В

Відповідають за розвиток і роботу нервової системи, потрібні для роботи шлунково-кишкового тракту, нормалізують рівень цукру в крові. Часто вітаміни групи В радять вживати при анеміях, як допомогу для засвоєння заліза.

Що з'їсти взимку? Зелені листові овочі і продукти тваринного походження, злакові, яйця, картоплю і горіхи.

Вітамін С

Не лише вітамін, а і потужний антиоксидант, що забезпечує молодість і красу. Він відповідає за ріст і відновлення м'язів, кровоносних судин та капілярів. Так само є помічником для засвоєння заліза і бере участь в процесах кровотворення.

Що з'їсти взимку? Вітаміну С взимку "бенкетує" – апельсини, мандарини, лимони. До списку можна додати шипшину, чорну смородину, журавлину і ківі. І це лише фрукти і ягоди. Вітаміном С також багаті цибуля, помідори, броколі і тваринна печінка.

Вітамін Е

Оберігає шкіру від негативного впливу навколишнього середовища. В організмі вітамін Е відповідає за обмін речовин, клітинне дихання і впливає на кровоносну систему. Зміцнює імунітет і працює як бар'єр для вірусів і бактерій. У вагітних вітамін Е синтезує гормони, необхідні для нормального розвитку дитини.

Що з'їсти взимку? Зелені овочі, шпинат, броколі, обліпиху, злакові, молочні продукти та яйця.

Вітамін К

Відповідає за те, щоб кальцій, який надходить в організм, не накопичувався навколо судин, тим самим запобігаючи їхньому "затвердінню". Також К допомагає запобігти розвитку раку передміхурової залози, печінки та кишечника.

Що з'їсти взимку? На щастя, нині навіть взимку на полицях магазинів можна знайти такі продукти як шпинат, будь-яку зелень, капусту кольорову та білокачанну, а ще сир, молоко. Дуже багато вітаміну К в оливковій олії. Але рекордсмен за вмістом цього вітаміну – авокадо.

Що купити в аптеці?

У будь-якій аптеці є безліч полівітамінів на будь-який гаманець – ціни коливаються від 20 до 400 гривень. Здавалося б, з'їв одну пігулку на день і поповнив організм усім необхідним. Але не все так просто, як хотілося б.

За словами Тетяни, фармацевта однієї з запорізьких аптек, перш, ніж бігти за вітамінами, варто здати аналіз крові на вміст вітамінів, макро- і мікроелементів. Аптекарка каже, що надлишок вітамінів може бути гіршим за брак. "Я не радила б бездумно приймати вітаміни. Дозування кожної речовини має бути підібрано під потреби людини. Самостійний прийом вітамінних комплексів може привести до надлишку того чи іншого вітаміну в організмі, що негативно вплине на роботу печінки. Це той випадок, коли нестача вітамінів краще, ніж їхній надлишок", – пояснює Тетяна.

За словами медика, взимку краще обрати комплекси, що складаються з одного-трьох вітамінів. Такі препарати не містять "зайвих" вітамінів, лише ті, яких взимку не вистачає майже будь-якому міському жителю. "Магній та В6, кальцій та D3 і вітамін С – скоріш за все, зайвими взимку не будуть. Магній має заспокійливу дію на нервову систему і зменшує тривожність. Вітамін B6, в свою чергу, покращує сприйняття організмом магнію. Так само добре в парі "працюють" і кальцій з D3 – "сонячний" вітамін допомагає засвоюватися кальцію", – зазначає Тетяна.

Чим ще допомогти організму?

  • Вживати заготовки. Здавна українці заготовляли городину на зиму. І правильно робили. Якщо капусту, моркву та буряк можна знайти на прилавках цілий рік, то вартість броколі, кольорової капусти та ягід взимку зростає, а вміст корисних речовин в них навпаки зменшується. Тому деякі овочі, фрукти і ягоди краще було заморозити влітку. На щастя, заморожені фрукти й овочі можна нині купити в магазинах.
  • Їсти часник і цибулю. Хоча б у ті дні, коли нікуди не треба виходити з дому. У цій городині багато вітамінів групи С і PP, які підвищують місцевий імунітет і допомагають протистояти ротавірусним інфекціям.
  • Прислухатися до свого організму. Суха шкіра, ламкі нігті, потріскані губи можуть свідчити про нестачу вітамінів груп А, В і Е. Огрубіння шкіри – про брак вітаміну D. А безсоння і вугрові висипання за активного споживання вітамінів можуть свідчити про алергічну реакцію на вітамін С.

Тож, щоб почувати себе всю зиму бадьорим і активним, потрібно збалансувати харчування та ввести в раціон достатню кількість вітамінів. Тоді виявиться, що зима не чим не гірша за будь-яку іншу пору року, а організм не відчує стрес та навантаження.

Читайте також:

Вакцинація, точковий масаж, цибуля з часником: Як перемогти в боротьбі з грипом;

Вітамінний кошик – за грошик: Які осінні дари поліпшать здоров’я і збережуть кошти;

Арт-затишок чи штучні пригоди: ТОП-5 розваг у міжсезоння в Запоріжжі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Запоріжжя

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"