Чому Захід обирає чорну, а Схід – білу: Як черешня впливає на здоров’я та самопочуття

Черешня – головний дар літа: вона відкриває плодовий сезон, першою заряджаючи людські організми коктейлем вітамінів, мінералів, мікроелементів

Чому Захід обирає чорну, а Схід – білу:…

Черешневий сезон йде Україною хвилями: на півдні ягода ось-ось відійде, на півночі – ще дозріває. Але саме зараз вона є у продажі скрізь і за більш-менш прийнятною ціною. Треба брати, їсти та консервувати. Чому це важливо, порталу Depo.Запоріжжя розповіли у черешневій столиці України – Мелітополі люди, які знають про черешню все – фахівці Мелітопольської дослідної станції садівництва імені М. Ф. Сидоренка.

Що відрізняє цьогорічний врожай черешні

У Мелітополі сезон черешні триває з кінця травня до максимум середини липня. Масовий збір зазвичай припадає на середину червня. Так, наприклад, сталося цього літа. Саме тому зараз на ранках і в магазинах повно цієї смачної ягоди.

По мелітопольській черешні сильно вдарили квітневі морози, однак чимало сортів "вистояли", тож урожай в цілому непоганий. "Дерева втримали усі плоди, які зав’язалися. Запилення було прекрасним. Квітла черешня навіть трохи довше, ніж зазвичай. І ми отримали можливість зберегти усе те, що залишилося живим після цих заморозків.  Це призвело до строкатості врожаю та неодночасного дозрівання", – розповідає завідувачка відділом Мелітопольської дослідної станції садівництва Людмила Толстолік.

Завідувачка відділом Мелітопольської дослідної станції садівництва Людмила Толстолік

Особливості цьогорічної черешні – більш крупні плоди та більш короткі плодоніжки у ранніх сортів, які постраждали від весняної негоди.

На смаку ягоди це не відбилося.      

Чому черешня – головний плід літа

Черешня – це перший плід літа, вона відкриває плодовий сезон. "Це рання, перша культура, яка може поповнити наші зголоднілі організми вітамінами", – каже заступниця директора дослідної станції Тетяна Малюк.

Заступниця директора Мелітопольської дослідної станції Тетяна Малюк

Черешня має унікально корисні властивості. Окрім вітамінів, містить комплекси амінокислот, мінералів, активних речовин, які добре впливають на здоров’я та самопочуття.

Черешня покращує кровотворення. Чимало сортів містять більше фруктози, ніж глюкози, тому підходять для діабетичного харчування. Загалом, цукор, який міститься в черешні, засвоюється краще, ніж з інших плодів. Окрім того, світлі сорти черешні не викликають алергій.

А ще черешню (як і вишню) можна назвати ягодою для вагітних, адже кількість корисної для майбутніх мам фолієвої кислоти у ягоді така, що можна не вживати пігулки. "Ягода містить фолієву кислоту, яка, зокрема, корисна жінкам, які чекають на малюків. Тож може стати чудовою альтернативою пігулкам з фолієвою кислотою, яку призначають лікарі майже усім вагітним", – переконує Малюк.

Вишнево-черешневі гібриди: Ще більше користі та смаку

Старша наукова співробітниця дослідної станції Ганна Шкіндер-Барміна

Кажуть, що краще – це ворог доброго, але це геть не стосуються черешні. Мелітопольська дослідна станція спеціалізується на вирощуванні черешнево-вишневих гібридів, їхня загальна назва "дюки". В принципі, чимало ягід, які українці, далекі від садівництва, вважають "чистою" черешнею чи вишнею, є такими гібридами.

Дюки увібрали в себе найкориснішу властивість вишні – кровотворну, при цьому позбулися вишневої кислоти, яка комусь просто не до смаку, а людям з певними захворюваннями шлунку, взагалі, не рекомендована.

Вишнево-черешневий гібрид – це дуже корисно, а ще й смачно. "Такі сорти мають усі комплекси корисних речовин, властивих вишні, але при цьому їх можна їсти в якості десерту", – розповідає старша наукова співробітниця дослідної станції Ганна Шкіндер-Барміна.

Щодо фолієвої кислоти, корисної для вагітних, то найбільше її саме у вишні, потім йдуть вишнево-черешневі гібриди, потім – власне черешня.

Читайте також

Врятувала від цинги і подарувала всесвітню славу: Як черешня стала символом Мелітополя

Чорна чи біла: Яка черешня краща для здоров’я 

Збирання черешні на Мелітопольській дослідній станції

Селекційна робота Мелітопольської дослідної станції спрямована на отримання сортів із різним кольором – від жовтих до темно-червоних, бо скільки людей – стільки смаків. Однак є географічні уподобання, обумовлені харчовими традиціями.

Україна, як і Європа загалом, віддає перевагу чорній черешні, Китай любить найсвітлішу. "Мелітопольською чорною захоплюються й європейці, й українці. У той же час, китайці, які більш прискіпливо ставляться до свого здоров’я, звертають увагу на негативні боки найкорисніших продуктів, цікавляться нашими світлими сортами. Зокрема, тому, що світлі сорти несуть менший ризик алергій", – пояснила Малюк.

Скільки черешні треба вжити за сезон

"Обов’язкові" пів центнера за сезон для покращення здоров’я та самопочуття – це міф. Аби отримати максимальну користь від черешні, достатньо з’їдати лише одну жменю кожного дня. Фанатам черешні дозволено скуштувати вдень максимум пів кілограма і тільки ранніх сортів, бо пізні важкуваті для шлунків. "Півкілограма пізньої черешні за раз можуть призвести до роздування живота та інших неприємних відчуттів, подразнювати шлунок. Ранні сорти мають більш соковиту м’якоть, тому не викликають таких наслідків для здоров’я. Але у вживанні черешні має бути золота середина. Долонька ягоди на день – цілком достатньо", – каже заступниця директора Мелітопольської дослідної станції.

Як краще консервувати черешню

На жаль, черешневий сезон зовсім короткий, трохи довший за місяць, а їсти черешню хочеться цілий рік. Консервована черешня, звісно, не збереже усієї користі свіжої, але клітковина та низка мікроелементів зберігаються навіть у варенні з черешні.

За словами Тетяни Малюк, варення з черешні чи компоти менш корисні за свіжу черешню через додавання цукру, консервантів, на кшталт лимонної кислоти, тривалої теплової обробки. Тож варто спробувати інші способи консервування. "Кращим варіантом може бути заморожування, особливо сухе заморожування. Популярна останнім часом сушка, в’ялення за невисокої температури. Такий процес дозволяє зберегти максимум корисних речовин у черешні і не потребує додаткового цукру", – радить заступниця директора дослідної станції

При цьому Малюк підкреслила, що в’ялену черешню не варто вважати геть дієтичним продуктом, через неї можна набрати зайву вагу. Тож краще обмежуватися жменькою.

Мелітополь – визнана черешнева столиця України. Ось-ось мелітопольська черешня стане міжнародним брендом: буде зареєстрована як продукт з історичним географічним походженням. Тутешня ягода в силу низки причин, унікального ґрунту, клімату, селекційних традицій тощо, дійсно, найсмачніша. Однак, за великим рахунком, черешня мелітопольського походження зростає по всій Україні, адже близько 90% українських сортів, дозволених до вирощування, селекціонували саме в Мелітополі. Тож не варто впадати у відчай, якщо не вдалося купити саме мелітопольської ягоди – будь-яка черешня корисна.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Запоріжжя

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"