ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

Азовський ромб: Чи посуне бердянська камбала бичка-годувальника

Цього літа ринки курортного Бердянська завалені камбалою: такої кількості цієї риби тут не бачили вже років двадцять

Depo.
18 червня 2018 12:00
ФОТО: depo.ua

Камбала, калкан, азовський ромб – все це назви однієї і тієї ж риби. Останнім часом в Азовському морі її стало чимало – вона навіть "потіснила" знаменитого бичка-"годувальника", якому у центрі Бердянська встановлений пам'ятник. Про те, що камбали на бердянському узбережжі побільшало, кажуть навіть рибалки-любителі. Портал Depo.Запоріжжя дізнався, з чим пов'язане таке збільшення камбали, скільки вона коштує на ринках приморських міст та що смачненьке можна з неї приготувати.

Скільки коштує "азовський ромб"?

Багатий "врожай" калкана, звісно, одразу вплинув на асортимент риночків приморських міст. Наприклад, на Центральному ринку Бердянська можна придбати й свіжу, й в'ялену рибу.

Ціни різні і здебільшого залежать від розміру рибки.

Маленькі камбали можна знайти по 20-30 гривень за штуку, великі – від 70 до 170.

На рибному ринку мікрорайону АКЗ торгують в'яленою рибою.

Тут пропонують здебільшого велики "ромби", ціна усереднено близько 90 гривень за штуку.

Більше солі – більше камбали

"Взагалі калкан в Азовському морі була завжди - це підвид тієї риби, яку ми знаємо як чорноморського калкана", - розповідає заступник директора Інституту рибного господарства і екології моря з наукової роботи Костянтин Дем'яненко.

Ця риба дуже чутлива до солоності води, саме цей показник є дуже важливим для її популяції. В останні роки солоність води в Азовському морі виросла – раніше вона трималась на рівні близько 12 проміле, зараз же сягає 13-14 проміле. Для камбали це прекрасний показник – її ікра саме добре розвивається в умовах солоної води. На думку науковців Інституту рибного господарства, саме зміна екологічної картини разом із загальними умовами, сприятливими для камбали, призвела до росту її популяції. Плодючість в цієї риби величезна - як і у піленгаса, наприклад.

Солоність Азовського моря поступово збільшується упродовж останніх кількох років. Це пов'язано зі зменшенням прісної води, що потрапляла в море з річок, та потепленням. Море мілішає і стає солонішим. Якщо якихось серйозних екологічних змін не відбудеться, то тенденція збережеться і камбала буде продовжувати радувати бердянців і гостей курорту далі, впевнені фахівці.

Є й погані новини: сіль, яку так "полюбляє" камбала, не сприяє зростанню популяції деяких інших азовських риб. Наприклад, вона зовсім не підходить осетровим, та й бичок-"годувальник" від неї "не в захваті". Зате піленгас, а також деякі види чорноморських риб - барабулька, ставрида тощо - мають слідом за камбалою припливти до Азовського узбережжя "на сіль".

Рибацька кухня

Камбала – доволі проста в приготуванні риба. Вона чудово підходить для харчування всієї родини, навіть для дітей, адже кісток у ній небагато, а у складі повно корисних речовин. До того ж, соковите м'ясо калкана майже неможливо пересушити.

Найпростіший спосіб приготування – просто посмажити на сковорідці. Для цього потрібні:

Камбала - 5 шт.
Борошно - 1 склянка.
Сіль - 1 столова ложка.

Спочатку треба почистити рибу: видалити голову та плавники, дістати нутрощі. Тушку прополокати у воді та розрізати на шматочки середнього розміру.

Далі треба ретельно змішати борошно із сіллю, кожен шматочок ретельно обваляти в цій суміші й одразу покласти на гарячу сковороду з олією. Обсмажити з двох сторін до отримання золотистої скоринки.

Подавати смажену камбалу добре зі свіжими овочами – така страва не тільки смачна, але й дуже естетично виглядає на столі.

Чимало кулінарів надають перевагу готуванню риби у духовці – менше калорій, більше корисних речовин. Це дуже просто. Для цього потрібно:

Філе камбали - 4 шт.
Часник - 2 зубчики.
Оливкова олія - 1 столова ложка.
Цедра лимона - 2 чайні ложечки.
Рослинна олія, перець і сіль.

Змішати оливкову олію, лимон, перець, сіль. Додати туди ж часник, попередньо роздавивши його.

Отриманою сумішшю ретельно натерти рибу, загорнути у фольгу, викласти у форму та відправити у розігріту до 210 градусів духовку.

Камбала швидко печеться – 8-10 хвилин буде достатньо. Після цього її треба лише витягнути з фольги, полити лимонним соком та подати до столу.

Більше про життя в Запоріжжі та області читайте на Depo.Запоріжжя

Також читайте нас на Facebook та у Twitter