Варення з кабачків та 300-річні рецепти: Запоріжжя втретє зібрало фанатів консервації (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Третій всеукраїнський фестиваль консервації розпочався у Запоріжжі сьогодні, 16 вересня
- Запоріжжя
-
16 вересня 2017 21:08
Про це повідомляє Depo.Запоріжжя.
Започаткований у 2015 році місцевими волонтерами захід набув всеукраїнського масштабу та поступово стає ще однією "фішкою" Запоріжжя.
На площі Маяковського смаколики власного виробництва представили десятки господинь із Запоріжжя, області та інших регіонів. А сотні містян завітали скуштувати та придбати солодку, солону і гостреньку продукцію.
Один з найпопулярніших товарів фестивалю - варення. Виробники переважно відходять від традиційного набору "малина-вишня-абрикос" та намагаються привабити покупця несподіваними поєднаннями смаків. Кабачок з апельсином, ревінь з бананом, волоські горіхи - у сміливості та винахідливості авторам не відмовиш.
Тетяна з Києва на запорізькому фестивалі вже вдруге. Серед її фірмових рецептів - лимонно-імбірний джем із перцем чілі та варення з кульбабок та лимону.
Чимало різних видів варення та джемів пепробував американець Сем із Техасу. Врешті решт зупинився на звичному для нас поєднанні - взяв баночку вишнево-черешневого.
А от виробники консервованих овочей фантазували ще й з формою товару.
В'ялені помідори
Маринований виноград
Традиція фестивалю - збір консервації для бійців АТО. Тільки за перший день запоріжці привезли для захисників стільки банок, що волонтери втомилися від одного тільки підрахунку та зважування. Орієнтовна кількість наданих харчів - понад 400 кілограмів.
Не обійшлося й без добре відомих містянам "волонтерських вареників", кошти з яких ідуть на допомогу воїнам.
Шинкування капусти на закваску - теж для захисників. Торік тут був поставлений рекорд за кількістю капусти. Цього разу "родзинкою" став "зірковий шинкувальник" - співак Анатолій Сердюк, який також виступив для відвідувачів фесту.
Безумовним "хітом" стали домашні сири від вже знайомої нам Наталії.
"Дванадцять кілограмів напівтвердого, 40 банок маринованої фети, по три кілограми крем-сиру, булету та винного - все це розібрали за 4-5 годин", - каже виробниця.
Не зникала черга й біля прилавку Олени Щербань, яка приїхала з Опішні Полтавської області. Жінка професійно досліджує українські традиції, зокрема кулінарні, готує докторську дисертацію з історії. Крім того, в Олени є власна садиба "Лялина світлиця", де вона проводить гастрономічний фестиваль "Борщик у глиняному горщику". На запорізькому фесті вона готувала качану кашу - старовинну страву (рецепту мінімум 300 років), що поширена лише у двох районах Полтавщини.
"Назва пішла від технології приготування - бо цю кашу качають. Я беру пшоно, змочую його збитим яйцем, додаю борошно, і багато разів качаю. На приготування однієї порції в мене йде години три. І ще години півтори її треба готувати. Каша дорога, бо дуже складна в приготуванні. На 100 грамів пшона треба десяток яєць та кілограми два борошна. Готується вона на бульйоні з півня. У давнину її робили тільки на весілля", - розповіла Олена.
Зварити кашу прямо на фестивалі в опішнянської гості не вийшло - не було можливості розвести на землі вогнище. Тому вона продавала її сирою, пояснюючи покупцям, як готувати.
Лише їжею фестиваль не обмежився - тут можна було знайти безліч майстер-класів, квестів та інших розваг.
Як розповіла організаторка заходу Наталія Бабенко, цього року серед всіх покупців проводиться лотерея. На кожному товарі - наліпка з номером. Ведуча витягає з лототрону "щасливі" номери, і покупці таким чином виграють призи. У неділю о 16-ї має відбутися розіграш головного призу - туру до Європи (однієї з країн на вибір переможця).
Нагадаємо, торік портал Depo.Запоріжжя публікував ТОП-5 рецептів фестивалю консервації.
Всі новини Запоріжжя сьогодні читайте на Depo.Запоріжжя
Всі новини на одному каналі в Google News
- 16:37У Запоріжжі депутати позбавили повноважень в.о. мера Куртєва
- 09:40Минулої доби окупанти 428 разів завдали удари по території Запорізької області
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 08:26 Окупанти продовжують спроби наступу: За добу на фронті відбулося більше ніж сто зіткнень
- 08:41 Більше сотні російських атак відбили ЗСУ за крайню добу
- 22:56По ЗАЕС 18 квітня вдарив дрон, – МАГАТЕ
- 21:53ВАКС конфіскував активи експрезидента "Мотор Січі" та його спільника: Що відібрали
- 21:26Група зловмисників обікрала Запоріжську залізницю більш як на мільйон гривень
- 20:34 Зведення Генштабу: за добу більше 70 боєзіткнень та понад 60 ударів авіації рф
- 11:29Під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів на Запоріжжі
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 17:09 Суд залишив колишнього президента "Мотор Січі" Богуслаєва та його спільника за ґратами
- 12:54Понад 200 разів вдарили росіяни по Запорізькій області за добу
- 22:41Двоє жителів Запоріжжя облаштували зброярню, аби продавати зброю кримінальним елементам (ФОТО) ФОТО
- 19:49 Доба на фронті: Найгарячішим залишається Бахмутський напрямок
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 09:13Чергова гучна доба на Запоріжжі: Зафіксовано понад 400 ударів по області
- 11:33 Окупанти проводять ротації підрозділів та зміщують напрямки штурмових дій
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні